Ízek, színek, textúrák

Létvágygerjesztő

8+1 gasztrotrend 2019-re

Amik mellett érdemes elidőzni

2019. február 03. - Márkosi Balázs

A gasztronómiában dolgozók számára a január mindig a csendes kuporgatást levegővételt jelenti. Ez viszonylag jól ismétlődő tendencia aminek a jó oldala lehet, hogy a túlterhelt időszakok után, ilyenkor juthat idő a tervezésre hiszen ekkora már nagy vonalakban látszanak a 2019-es év sikergyanús kulináris trendjei. Számomra ez mindig egy nagyon izgalmas témakör, így az idei gyűjteményem meg is osztanám Veled, hogy velem együtt Neked is legyen egy fegyver a pisztolytáskádban, ha netán gasztrogurukkal kell szembenézned.

Én felkészültem, most Te jössz :)



1. Fermentált, probiotikus

Két éve hallottam, hogy a Noma ( a világ legjobb étterme ) fermentációs séfje a VinCe borfesztiválon tart előadást a fermentáció, azaz az irányított erjesztés/rohasztás témakörében. A kefírt, a savanyú káposztát és uborkát leszámítva annyira harmatosan szólva fogalmatlannak éreztem magam a témakörben, hogy azonnal foglaltunk is egy jegyet. Röviden: az ilyen módon természetes baktériumokkal savanyított/érlelt ételek probiotikus hatásúak, ennek pedig a szervezetünk örül, mert számára valóságos immunlöketet adhat.

 

2. A savanyú az új édes

A fekete pedig az új fehér, ettől a tökéletesen irreleváns fegyverténytől függetlenül viszont igaz, hogy mind a fermentáció sikere globálisan, mind pedig a természetes vagy rusztikus ízek előtérbe kerülése magával hozza az édes ízek leértékelődését. Ez a trend egyébként évek óta mocorog a borok világában, és az egyes vulkanikus- és a természethű borok esetében is pár éve szűnni nem akaró éljenzés kíséri a szinte savanyúba hajló savasságot, hogy a kávékat és a söröket – és persze a kávés söröket - ne is említsem.

 

3. Bio, Farm to table

A helyi vagy regionális alapanyagok trendje és a fenntartható csomagolás(mentesség) is tovább fejlődik és finomodik. Nem is csoda, hiszen a keveset utaztatott élelmiszer a szokásostól eltérően, éretten kerül a konyhába, ráadásul friss és nem kell kemikáliákban fürdetni. Kevésbé szofisztikáltan : Durván finom és nem is mérgező!  

A fenntartható gazdálkodás és a tájjellegű fajták védelmének hiánya, itthon utolsó órás krízisben van, ami nagyon szépen rímel a világszerte zajló tömegtermelésre, környezetszennyezésre és féktelen, felelőtlen fogyasztásra.

 

4. Slow food és az étkezés kultúrája

Az előző ponttal összecseng a Slow mozgalom, ami a fast food ellenpólusaként jött létre és a mediterrán étkezési kultúra ihlette. A tiszta, fair, friss helyi alapanyag is a koncepció alapköve csak úgy mint a jó hangulatú ráérős étkezés egy otthonos helyen ahol a funkcionális evés, étkezéssé nemesedik.

 

5. Alternatív élelmiszerek

Már a tavalyi évben is óriási igény volt a különböző ételérzékenységek miatt felmerülő különböző alternatív élelmiszerekre. Úgy tűnik az idei évben tovább bővül a gluténmentes lisztek és fehérjés táplálékkiegészítők sora, kakaó helyett karobpor és új növényi tejek egész garmadája garantálja, hogy a jövő évben sem unatkozik majd aki érintett az alternatív élelmiszerek fogyasztásában, vagy egyszerűen csak kíváncsi.

 

6. Vega/vegán

A növényi alapú táplálkozás trendje világszinten érezhető, olyannyira, hogy még a nagy láncok mint a McDonald’s, Pizza Hut vagy Häagen-Dazs kínálatában is megjelentek a tisztán növényi alapú élelmiszerek, de erre szakosodott csúcsgasztronómiát szolgáltató ( azaz Fine dining ) étterem is létezik.

Számomra aki abszolút vegyes táplálkozású vagyok, például elképesztően sok új alapanyagot és ötletet hozott a vegán konyha. Aki szeret főzni, érdemes egy kicsit elmerülni, vagy legalább megmártózni benne.

 

kép: https://www.tokmagvegan.hu/

7. Játék az állagokkal...köhm, textúrákkal

A fekete öves gourmet arcokat már nehéz meglepni, a részükről elvárás, hogy a tányérra bizony játék kell! Erre különösen jó platform, ha az állagok – azaz textúrák – rejtenek nem várt meglepetéseket.

 

8. Párosítás 2.0

A korábbi években az étel-ital párosítások fejlődésével találkozhattunk, szépen átgondolt borlapok és ajánlások láthatóak sok helyen. Itt-ott még az ételekhez igazodó kávé- , koktél-, vagy gyümölcslé ajánlás is előfordul. A jövő évtől várható egy trend, hogy az étel egy létező italból inspirálódik. Például a tányéron egy koktél összetevőiből, teljesen másként megalkotott étel jelenik meg így még az sem kizárt, hogy pár éven Caipirinhát vagy Gin tonicot fogok ebédelni, esetleg Negronit reggelizni – ahogy oly régóta szeretném!

+ 1 Katsu

A világ is rájött, amit mi magyarok már oly rég óta tudunk. A rántott hús a világ legjobb comfort foodja, ám a világot jövőre felrobbantani készülő trend ezúttal a japán „rántott hús” a Katsu, amely marhából készül, pankomorzsában.

A bejegyzés trackback címe:

https://letvagygerjeszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7914503090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása