Ízek, színek, textúrák

Létvágygerjesztő

Megnyitott a Laurel Budapest étterem és közösségi tér

Ezek a srácok nem ülnek a babérjaikon

2019. április 18. - Márkosi Balázs

Az egyik kedvenc borral kapcsolatos idézetem Hamvas Bélát dícséri, Ő inspirálta a 2019.04.17-én, szerdán megnyíló Babérliget könyvesbolt, borbár és a hozzá tartozó Laurel Budapest étteremet. Amikor megtudtam, hogy a bor-, filozófia és hedonizmus számára is épül egy közös szentély a Kertész utca 29-ben, nem tagadom izgatottan kérdezősködni kezdtem a projektről. Abban a helyzetben voltam, hogy volt kitől, ugyanis a nulladik kilóméterkő óta volt szerencsém végigkísérni a folyamatot, a belső tér kialakulásától, a bor- és étlap összeállításán át a csapat felépítéséig és kiképézéséig. Kronológiai sorrendben haladnék tehát, hogy a koncepciót is világossá tegyem.

 

Első lépések : Roskadásig telt könyvespolc, a babérfa árnyékában

Belépve a helyre, több fronton megjelenik a jelen és múlt egy síkba rendezésének szándéka - egy modern, otthonos atmoszféra fogad. Érdekes, hogy a napsárga székek és a sok natúr, zöld elem miatt, tényleg el tudtam képzelni, hogy egy babérliget árnyékában ejtőzöm, Wi-Fi nélkül, igazi papírra nyomott könyvet olvasva. 

p1101979.jpgp1101705.jpgFotó : Kató Boglárka

A vidéki nyugalom utánérzés mellé, az old timer sonkaszeletelőről primőr érlelt sonkák zuhannak lehetetlen puhasággal, a szexin morzsáló kovászos kenyérre, és ezt a látványpultból ítélve nem is szeretnék véka alá rejteni. Már csak szinte mellékesen, az idei év legkedveltebb baristája - Hegedüs Laci - által Szekszárdon pörkölt kézműves kávé és friss péksütemények illata lengi be a teret. Számomra ez az a fajta ráérős reggeli, amiért az ember eddig a Pozsonyi útra járt.

p1101563.jpgFotó : Kató Boglárka

A különbség, azonban hogy ezt a nyugalomterápiát itt egész hosszan élvezhetjük, jó könyvek, pezsgő és egyéb huncutságok mellett, az életnek egy könnyed fityiszt mutatva, itt 9:00-17:00-ig várják a reggelizni vágyókat. A fenti részt hívják tehát Babérliget könyvesboltnak, amely az első etap után, bor és tapas bárrá avanzsál, gondolva a tényleg sokáig alvókra is :)

 

De mi van a felszín alatt?

A pince, nyilvánvalóan. Ez önmagában még nem is lenne kifejezetten nagy szám, ám a lépcsőn lebattyogva tudtunkon kívül is átléptünk egy határt : immár a Laurel Budapest étteremben járunk. 
Jobbra az étterem, balra pedig a minden igényt kielégítő, komoly bortrezor - ide szakszerű megőrzésre lehet elhelyezni kedvenc, érlelni kívánt tételeinket. A bor egyébként Hamvas Béla múzsája, s mint ilyen, központi része ennek a hibrid koncepciónak. Még felül, közvetlenül a lépcső mellett, egy kisebb szobányi méretű borhűtő is helyet kap a térben, amelyben nagyon jól átgondolt, páratlanul széles italválaszték várja az ide érkezőket.

 p1101994.jpgp1101764.jpgFotó : Kató Boglárka

 

Nem is olyan könnyű a problémás vendég szerepében

Korábban ugyan már találkoztam Ádámmal, de ételt még nem kóstoltam tőle. Több Michelin csillagos étteremben dolgozott ( Costes, Onyx ), majd a zebegényi Natura Hill konyháját vezette, a fiatal séfek közt az egyik legjobbnak tartja a szakma, úgyhogy furdalt a kíváncsiság. A labda tehát nálam pattogott és ha tudtam is, hogy tiszteletteljes és szorgalmas személyisége miatt nagyon illik a Laurel élére megfogadtam, hogy kritikus szemmel tekintek majd az ételsorra. A meghívóm ugyanis kifejezetten bíztatott, hogy tekintettel a fine dining tapasztalataimra, jó lenne, ha eljátszanám a seggarc körülményes vendéget, hogy kicsit megnehezítsem a kollégák dolgát.
p1102090.jpgFotó : Kató Boglárka

 

Mit ér az élet kihívások nélkül ?

Kérdeztem magamtól, s a szerepembe mintegy azonnal belekényelmesedve, képzeletbeli Rambo ihlette homlokpántomat közepesen szorosra kötve, arcomra a méltán nagysikerű Rettenthetetlen című klasszikusból ismert kék csíkot felfestve, felvettem a legbaltább arcom, hátradőltem és bekezdtem azzal, hogy vegán ételsort kérek. Bár vegyesen táplálkozom, kifejezetten kedvelem a vegán ételeket, a kreatív megoldások és jó ízek miatt miatt, gyakran járok ilyen éttermekbe is, de fine dining helyen még nem volt szerencsém ilyen fogásokat enni. Na, gondoltam ez majd jól megakasztja Őket, de nem. Mosolyogva és bájosan vették tudomásul a kérésem, majd ennek fényében ajánlottak borokat és párlatokat is a vacsora további részében. 

p1101826.jpgFotó : Kató Boglárka

Később, enyhén kapatosan jókat viccelődtünk azon, hogy ez mennyire rosszul is elsülhetett volna. A személyzet olyan jól egyensúlyozott a laza és formális vendégkezelés közt, hogy a harmadik fogásnál már nem tudtam akadékoskodni, akármennyire is szerettem volna.

 

Milyen volt az étel? 

Közeli barátaimmal voltam, így mind megkóstoltuk egymás ételeit. Ennek megfelelően azért kaptunk egy hosszmetszetet arról, hogy mit gondol Mede úr az alapanyagok bűvöléséről. Teljesen normális hogy, ekkor még volt egy-két apró finomhangolni való amit a hely szakértő tanácsadója Bíró Lajos szóról-szóra visszaigazolt, épp ezért volt Ő is ott. A csapat nagyon jól kezelt minden kritikát, sőt Ők maguk teremtették meg az erre ideális légkört.

p1102064.jpgdessz.jpgFotó : Kató Boglárka

Óriási meglepetésre, a vegán fogások egy kivétellel, számomra még izgalmasabbak voltak mint a húsos vagy halas ételek - és nem azért mert azok nem voltak jól kitalálva. Ádám annyira érzi, hogyan kell jól bánni az alapanyagokkal, hogy a roppanós spárgák datolyával vagy az umamiban bővelkedő mogyorós, gombás fogás málnával mind hűha élményt tudtak nyújtani.

A desszertekről ne is beszéljünk, a paradicsomos epres sorbet tökmagos grillázsos morzsával egy olyan élmény, amit ha vegán vagy ( és ha nem ) melegen ajánlott kipróbálnod.

 

Összegzés

A Babérliget könyvesbolt egy egész nap nyitva tartó kávézó és reggeliző, este pedig bor- és tapas bar. A közeljövőben olyan közösségi tere lehet Budapestnek, ahol a zajos belvárosból egyszerre, nyugodt kitérőt tehetünk a könyvek, a naturalizmus, a péksütemény- és kávéillat világába, randevúra mehetünk vagy akár egyedül is belefeledkezhetünk magyar íróink filozófiai értekezéseibe pár jó pohár bor mellett.
A lépcsőn lekanyarodva belépünk a Laurel étterembe. Itt mint egy showroomban feltárul, hogy mit gondol a fiatal generáció a gasztronómia világáról. Mede Ádám és csapata, üvegfalak mögött alkotnak lendületes és a sablonoktól elrugaszkodott fogásokat mindezt úgy, hogy közben minden a helyén van. Ízek, színek, textúrák!

Kedves vegán módon táplálkozók Nektek egyenesen ki merem mondani :

-Jelenleg nincs még egy ilyen minőségű vegán ételsor a városban!

Kívánom a Laurel csapatának, hogy ez a babérlevél, tényleg legyen örökzöld!

Itt éritek el Őket : 
Babérliget könyvesbolt Facebook , Instagram
Laurel étterem Facebook , Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://letvagygerjeszto.blog.hu/api/trackback/id/tr6814766568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása