Ízek, színek, textúrák

Létvágygerjesztő

Nem szeretjük a megkülönböztetést

A legmenőbb italtrendek 2019-re

2019. február 16. - Márkosi Balázs

Évről-évre, várom a februári békésebb időszakokat, hogy felkutathassam mit szeretnék okvetlenül kipróbálni, vagy jobban megismerni az új esztendőben. Igaz ez az általános gasztrotrendekre és specifikusan az italokra is, összességében viszont elmondhatjuk a 2019-es sem lesz unalmas. Lássuk, miért :

 

1. Kisujjat ki! Itt a Tea

A kávék után a tea is megérkezett az úgynevezett kisujj-eltartós buliba, jövőre minden arra mutat - ennek itthon is jócskán vannak jelei - , hogy egy magára valamit adó gourmetnak legalább annyira érdemes farzsebből kirántania a teafüvek eredetét és helyes fogyasztásának paramétereit, mint korábban a kávé vagy bor esetében.

A globális italok piacán jelenleg a tea a legdinamikusabban növő ágazat, az egy főre jutó kávéfogyasztáshoz mérten éppen négyszeres (!) mennyiség fogy belőle.  A fogyasztása nem újkeletű, ahogy pozícionálódni látszik az sokkal inkább. A teaipar most ért el az értékteremtés fázisába, megjelenik a premium szegmens. Egyébként személy szerint én hasonló pályát képzelek el a következő években mint a kávé esetében, már látom is magam előtt a specialty teázókat , területszelektált és különféle eljárásokkal feldolgozott teákkal,  nitrogénes csapra vert milky Oolong teával és Matcha poros süteményekkel...

 

2. Kezdődjön a buli bubi!

Nem rejtett lelkesedésem esetleg a szőlőből készült buborékos italok csodálatos íz- és textúraszimfóniái iránt akár előzetes bejelentés nélkül feltűnhetnek a kedves olvasónak a későbbiekben is, így előre jelezném : kissé elfogult vagyok.

A magyar pincészetek egyre növő pezsgőkínálatukkal is szépen egyensúlyoznak a trend első kis hullámtaréjain, bár a cunami láthatóan csak az elkövetkezendő évekre várható. Tavaly már érezhető volt a – stílusosan – pezsgés e tekintetben, fel-fel ütötték a fejüket Champagne kóstolók Budapesten és a szakmai rendezvényeken országszerte. Fogyasztói oldalról pedig rendkívüli érdeklődés látszik a különböző országok pezsgői, habzói iránt, mint az olasz Prosecco, a spanyol Cava, a német Sekt, vagy a francia Crémant. Ezt nagyon szépen jelzi a hiper- szupermarketek polcain fel-feltűnő minőségi bubik, mitöbb magnum palackok ( 1,5 liter ) megjelenése.

 

3. Hello #fenntarthatóság

A 2018-ban a szívószálakra és a műanyag zacskókra irányuló közharagban kiteljesedett szemlélet, várhatóan jövőre tovább erősíti az igényt a fenntartható italok iránt is. A gyártók és forgalmazók a fogyasztók általi nyomás hatására jelentős akciókba kezdtek, hogy a lehető legkisebb környezeti hatással garantálják ugyanazt a minőséget, ez egyaránt vonatkozik a csomagolásra és a beltartalomra is. Ezzel párhuzamosan a „tiszta”, azaz bio/organikus italok is előtörni látszanak. Valami érthetetlen okból, az emberek nem szeretnének gombaölőkben, permetszerekben és gyorsérlelőkben fürdetett termékeket fogyasztani többé. Az ilyen törekvéseket érdemes a legegyszerűbb módon a vásárlásoddal támogatni és tudatosan választani a polcról.

 

4. Gin, Rum, kézműves koktélok.

Az elmúlt évet a gin vitte, kétséget kizáróan. A jó rum azonban némileg túlmutat a nagymama kamrájából dézsmált tengerész típusú italkülönlegességen. A koktélok és a bartenderek jól látható evolúciója pedig végre elkergetheti a tejszínes, pinyakoládás, szvimingpúlos posztdicsőséges időszakok szűnni nem akaró fekete bánatfelhőit a szakma feje felől – ami jó!

Egyébként elképesztően izgalmas Budapest koktél undergroundja, rengeteg új alapanyag, izgalmas fűszerek és párosítások mellé pedig olyan minőségű vendéglátás jellemzi szinte az összes egységet, hogy az ember teljesen elfelejti, hogy Magyarországon van. A gasztronómiában dolgozva is némi szkepticizmussal fordultam a koktélok felé, de ezen a szinten italkeverés művészet ez számomra a 2018-as év nagy felismerése volt . Remélem az idei évben, a hozzám hasonlóan idegenkedők is ellátogatnak legalább egy-két ilyen helyre. Megéri!

 

5. Pimp my Mocktail

Régóta lappang a háttérben de most jött el az idő, hogy az alkoholmentes mama-koktél – azaz a Mocktail - bénító sztereotípiáit ledobva, főnixmadárként minden hájjal megpimpelve feltámadjon és ellepje az itallapokat. Gondoljunk csak bele, mennyire illeszkedik minden aktuális trendhez : Ez egy MENTES koktél, szuperegészséges összetevőkből, gyümölcs alapon, kézzel készül, gondos odafigyeléssel és még látványos is.

Egyébként komolyan hiszem, hogy hiánypótló italtípusról van szó, egészségesebben jövök ki, mint ahogy bementem, ráadásul jól párosítható az ételek mellé is. Persze, hogy jöhet!

 

+1 Te meg honnan jöttél? "Ó máj dzsízisz" - A Vermouth

Ez a másik döbbenet 2018-ból, amit az ember a legnagyobb jóindulattal is csak egy koktélalapanyagként kezel, ha épp nem a cukorperemes pohárban felszolgált Éva Vermut keserédes emléke vált ki belőle zsigeri tagadást a kategória iránt, kompletten – teljes joggal.

Burgundis pohárban szolgálták fel nekem, jégre töltve és valóban a száraz ürmösbor, egy komplett koktél amit csak jégre kell tölteni, majd valami citrussal ízesíteni. Szenzációs élmény volt, egy újabb sikeresen megtört sztereotípia. Szerencsénkre a minőségi  vermut lendületes növekedésben van, 2021-re már az alapitalok közé várják a szakemberek.

A bejegyzés trackback címe:

https://letvagygerjeszto.blog.hu/api/trackback/id/tr3414502962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása